Pääsiäisen kaunein rahkapulla

Kuvat: 
Jaa
Itse leivottu rahkapulla kruunaa pääsiäisaterian. Letitetty taikina antaa pääsiäispullalle kauniin reunan. Sitruunainen rahkatäyte varmistaa ihanan maun, ja aprikoosi kauniin ulkonäön.
Pääsiäispullan keskellä paistaa aprikoosiaurinko (vai pääsiäismuna?).
16 kpl
Ainesosat
  • 5 dl maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 kananmuna
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 1 ½ l vehnäjauhoja
  • 200 g voita (huoneenlämpöistä ja pehmeää)
  • kananmunaa voiteluun
  • raesokeria koristeluun
  • Täyte
  • 1 sitruunan kuori
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 1 prk (250 g) rahkaa
  • 2 dl ranskankermaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 prk aprikoosin puolikkaita
2 t 25 min
{
aktiivinen 40 min
passiivinen 1 t 45 min
Valmistusohje: 

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma, suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi.

2. Alusta loput jauhot taikinaan käsin tai yleiskoneella vaivaten. Lisää viimeisen jauhoerän mukana pehmeä rasva. Vaivaa tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä vesihauteessa noin 30 minuuttia.

3. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja muokkaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat edelleen kahdeksaksi tasakokoiseksi pullaksi.

4. Siisti pöydän pintaa jauhoista ja muotoile taikinapala pitkäksi, 1 ½–2 cm paksuksi säikeeksi.

5. Ota sormilla kiinni säikeen keskeltä ja toisella kädellä säikeen päästä. Kierrä säie vapaana roikkuvan säikeen ympäri kierteeksi.

6. Pyöräytä kierre pullaksi uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä kierteen päät keskelle pullaa ja sen alapuolelle. Tee näin kaikille paloille. Jätä pullien väliin reilusti kohoamisvaraa. Anna kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia.

7. Sekoita täyte. Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja purista mehu. Yhdistä rahka, ranskakerma, sitruunan kuori ja mehu sekä sokerit. Valuta aprikoosin puolikkaat hyvin.

8. Paina hyvin jauhotetulla lasin pohjalla (halkaisija noin 6 cm) reilu painauma pulliin. Voitele reunat vatkatulla kananmunalla ja ripottele niille raesokeria.

9. Lusikoi painaumaan (n. 1 rkl) rahkaseosta ja laske päälle aprikoosi. Paista rahkapullia 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

 

Arvioi: 
No votes yet
Jaa

Kommentit (3)

Kiitos ohjeesta. =)
Mutta ohjekuvien leipojalle vinkiksi, että sormuksien alla on hirvittävä määrä erilaisia bakteereja, joten hygieniasyistä ja lähimmäisen rakkaudesta sormukset otetaan AINA pois leivottaessa ja muutenkin ruokaa laittaessa, suoritetaan perusteellinen käsienpesu sen jälkeen vasta käydään käsiksi ruoka-aineisiin.

Kiitos kommentistasi. Itsekin kiinnitän huomiota miten todella usein erilaisissa ruokaohjelmissa ja -mainoksissa tekijöillä on sormukset ja kynsilakkaa ja niillä sitten tehdään ja leivotaan.
Puhumattakaan terveydenhuollon eri alojen uutis- tai markkkinointimainoksista. Niissä vasta sormuksia ym. näkyy...

Nykyajan yletön hygieniavillitys on johtanut siihen, että esim. allergioita on runsaasti. Tottakai kädet täytyy aina ennen ruuanlaittoa ja leipomista pestä, mutta kyllä minulla vihkisormus pysyy aina kädessä. Pullat sitä paitsi paistetaan uunissa, jossa ylimääräiset pöpöt kyllä kuolee.