Näin lapsiperhe pysyy matkabudjetissa

Teksti: 
Kuvat: 
Jaa
Kesälomalla ulkomaille ja syksyllä risteilylle? Lapsiperhe säästää, kun suunnittelee ajoissa ja käyttää tunnin enemmän pakkaamiseen.

Kun haaveissa on reissata loma-aikoina, matkabudjetti vaatii suunnittelua. Harvalla on varaa lennähtää hetken päähänpistona nelihenkisen perheen voimin Kreikkaan. Matkailu on kulutusvalinta, ja paljon matkailua harrastavat perheet käyttävät useimmiten muihin asioihin vähemmän rahaa.

– Perheessämme lapset ovat esimerkiksi tottuneet siihen, että vaatteet ovat kierrätettyjä: kirppiksiltä tai kavereilta saatuja. Uusiin menee helposti tuhansia euroja vuodessa, sanoo perhematkailubloggaaja Inna-Pirjetta Lahti, joka pitää blogia Lapsiperheen matkat.

Lahdella on erillinen matkatili, jonne hän siirtää rahaa joka kuukausi. Hyvä kikka on maksaa osissa: ensin lennot, mikä vahvistaa lähtöpäätöksen. Myöhemmin on aikaa rääpiä kasaan rahat majoitusta ja muita kuluja varten. Mutta: ruokakaupassa on käytävä, olipa sitten Lohjalla tai Barcelonassa.

– Pitää ajatella niin, että maksaa eläminen Suomessakin.

PÄÄTÄ MATKAKOHDE hyvissä ajoin, neuvoo Lahti. Ehdit kytätä lentoihin messutarjouksia ja alennuksia. Esimerkiksi Lentodiilit.fi-sivustoa kannattaa seurata. Ajoissa myös saa majoituspaikoista parhaat päältä: laskettelukohteissa pääsee lähelle rinnettä ja etelän huoneistoissa hyvän hinta-laatusuhteen. Ole ajoissa liikkeellä varsinkin, jos matkustat pahimpina sesonkiaikoina.

Sekä itse räätälöimällä että pakettimatkan valitsemalla voi säästää. Tärkeintä on vertailla.

– Matkatoimistojen lapsialennuksissa on tosi isoja eroja. Sillä voi olla jopa tuhansien eurojen vaikutus kokonaisuuteen.

Majoitusmuotoa valitessa kannattaa miettiä omia tarpeitaan. Haastavassa elämäntilanteessa all inclusive -hotelli voi olla paras valinta, kun voimia on lähinnä maata. Paketin valitsemalla tietää tarkkaan, kuinka paljon rahaa palaa, eikä tarvitse kokata itse.

Asunnon vuokraamisessa on omat hyvät puolensa: pääsee kokemaan paikallista kulttuuria, ja tilaa on enemmän kuin hotellissa. Ruokaa laittamalla voi säästää, eikä tarvitse taipua hotellien ehkä suomalaislapsille hankaliin kattausaikoihin. Huoneistosta voi piipahdella ravintoloissa – mutta mieti, onko se rahan arvoista, jos mukulat eivät viihdy paikallaan.

Suosittu asunnonvuokraussivusto Airbnb on hyvä vaihtoehto budjettilomaan. Kannattaa varmistaa, että lapset ovat toivottuja eikä asunto ole täynnä koriste-esineitä tai jyrkkiä portaita. Tsekkaa myös asuinalue, läheiset ravintolat ja oman auton tarve.

KUN LÄHTÖ LÄHENEE, Lahti kehottaa pakkaamaan huolella. Ota jo kotoa mukaan esimerkiksi ensiapuvälineitä ja aurinkorasvaa. Jos kaiken joutuu ostamaan paikan päältä, menee pitkä penni.

Kaurapuuro on hyvä lisä matkalaukkuun, kun majoittuu huoneistossa. Omat eväät ovat järkevät lentokentälle ja lennolle, sillä lentokentällä hinnat ovat suolaisia.

Paikan päällä mieti, mikä perheellenne on tärkeää. Voisiko budjetin kuluttaa vaatekauppojen sijaan elämyksiin? Valmiit retkipaketit ovat usein kalliita, mutta auton tai veneen ja kuskin vuokraus voi olla yllättävän edullista.

Etukäteen säästämällä itse reissussa voi nauttia.

– Olen sillä kannalla, että lomamatka ei ole vuoden säästöviikko, Lahti sanoo.

Jaa