Kesäkurpitsan kasvatus

Jaa
Jos haluat keittiötarhaasi satoisaa vihannesta, kokeile kesäkurpitsan kasvatusta. Kekseliäs kokki hyödyntää ruoanlaitossa myös sen kukat ja lehdet.
Kesäkurpitsa nauttii lämmöstä, ravinteista ja sopivasta kosteudesta. Kerää satoa säännöllisesti: näin kesäkurpitsaan kehittyy uusia kukkia ja alkuja, eikä kasvi käytä energiaansa sadon koon kasvattamiseen. Parhaimmillaan kesäkurpitsat ovat pieninä ja rapsakoina.

Vinkit kunnon kesäkurpitsasatoon

  • Valitse kesäkurpitsalle lämmin, suojaisa ja muhevamultainen paikka. Kalkitse maa ennen istutusta.
  • Esikasvata taimia muutama viikko, jolloin sadonkorjuu aikaistuu. Sujauta taimia istuttaessasi kuopan pohjalle vähän orgaanista lannoitetta, kuten kanankakkaa tai kompostoitua hevosenlantaa. Katteeksi sopii nurmisilppu. Se pidättää kosteutta, vähentää rikkaruohojen kasvua ja ravitsee sopivasti.
  • Istuta taimet avomaalle hallanvaaran mentyä, yleensä kesäkuun alkupuolella. Tarkkaile sääennusteita ja suojaa kasvusto tarvittaessa hallaharsolla. Jos lämpötila on alle +10 astetta, pidä harso kasvuston yllä. Kun kukat aukeavat, poista harso ja päästä pölyttäjät apajille.
  • Sopiva istutusetäisyys on noin 80–100 cm. Ruukkuistutukseen sopivat pienikokoiset lajikkeet. Varaa tarpeeksi iso ruukku, johon mahtuu 10 l multaa.
  • Hedelmiä syntyy, kun hyönteiset pölyttävät samassa yksilössä sijaitsevat hede- ja emikukat. Hedekukissa on pieni kurpitsan alku valmiina. Voit varmistaa pölytyksen töpöttämällä vesivärisiveltimellä emikukan siitepölyä hedekukalle. Kesäkurpitsa hyötyy myös risti pölytyksestä, joten istuta mielellään kaksi kesäkurpitsaa lähekkäin tai valitse itsepölyttyvä lajike.
  • Kesäkurpitsa kaipaa säännöllistä kastelua. Kastele taimi aina kunnolla. Sen suuret lehdet haihduttavat kosteutta. Kuivuus saattaa näkyä lehdissä härmänä.
     

Kesäkurpitsan taimia saa keväisin hyvin taimistoilta ja puutarhamyymälöistä. Käsittele taimia varovasti, sillä varret ja lehdet ovat herkkiä katkeamaan. Mehevä kasvi on myös hallanarka, joten älä istuta taimia ulos liian aikaisin. Vanhan kansan mukaan hallanvaara on ohitse kesäkuun yhdeksännen päivän tienoilla.

 

Kesäkurpitsan taimia on helppo kylvää itse siemenistä. Silloin lajikkeiden valikoima on laajempi kuin taimina ostettaessa. Lyhyt esikasvatus nopeuttaa kasvuun lähtöä, mutta muista karaista eli totuttaa sisällä kasvaneet taimet vähitellen ulkoilmaan. Kesäkurpitsan siemenet Hyötykasviyhdistyksestä.

 

Jos kasvatat kesäkurpitsan taimet itse, istuta ne avomaalle tai suureen ruukkuun, kun juuret alkavat työntyä taimipotin pohjasta. Kesäkurpitsalle sopivat turve-, kuitu- ja sanomalehtipaperista tehdyt taimiruukut. Herkät juuret eivät vaurioidu, kun taimen voi istuttaa maahan maatuvan ruukun kera.

 

Kesäkurpitsan kukkia voi käyttää salaateissa tai friteerattuna tempuran tapaan. Lehdet ryöpätään pikaisesti ja hyödynnetään piirakassa, wokissa tai pestossa. Pyöreä kesäkurpitsa on herkkusuiden suosima ’Tondo Chiaro di Nizza’, joka on Italiassa ja Ranskassa suosituin kesäkurpitsalajike.

Jaa