Nikkaroi kätevä kasvihylly

Teksti: 
Jaa
Kasvihyllyllä taimien kelpaa totutella ulkoilmaan. Se tehdään itse edullisesta sahalaudasta. Terassin lisäksi hylly toimii hyvin myös sisätiloissa viherkasvien kotina.
Kapea ja korkea hyllykkö vie vain vähän lattiatilaa. Jos ha­luat siitä isomman, käytä leveämpää lautaa tai lisää takaseinään ja hyllyihin yhdet laudat. Puutavaraa myydään aina täyspitkinä lautoina, ei metreittäin, kuten kangasta. Lautaa kannattaa ostaa aina jonkin verran yli tarpeen, sillä nikkaroidessa voi sattua pikkuvirheitä ja sahauksissa jää väistämättä hukkapaloja, joita ei voi hyödyntää.

Näitä tarvitset

  • noin 14 m sahalautaa (22 x 100 mm)
  • noin 12 m rimaa (22 x 50 mm)
  • uppokantaruuveja (4 x 40 mm)
  • nauloja (noin 45 mm) tai uppokantanauloja (1,7 x 45 mm)
  • sahan, poran, ruuvinvääntimen ja vasaran
  • hiomapaperia
  • rullamitan, lyijykynän ja suorankulman
  • pari puristinta
  • väritöntä puunsuojaa
  • puolikiiltävää ulkokaluste­maalia (esim. Unica) ja siveltimen

Tee näin

Sahaa laudasta 200 cm:n pituiset taustalaudat (4 kpl) ja 40 cm:n hylly­laudat (12 kpl). Sahaa rimasta 250 cm:n pituiset jalat (2 kpl), 27,5 cm:n pituiset hyllytuet (8 kpl), 30 cm:n pituiset tuki­rimat jaloille (2 kpl) ja 40 cm:n pituiset hyllynkannattimet, peiterimat sekä vaaka­tuet hyllykön taa (yhteensä 10 kpl). Hio lautojen reunat ja päät.

 

Aseta neljä taustalautaa vierekkäin. Mittaa ristikkäisten ulkonurkkien etäisyydet yhtä pitkiksi (ristimitta), silloin takaseinästä tulee suora. Aseta hyllynkannattimet seuraaville korkeuksille: 45, 85, 125 ja 165 cm. Kiinnitä kannattimet kahdella ruuvilla jokaiseen lautaan. Poraa aina ruuveille reiät ennen kiinnitystä.

 

Tee hyllyt: Laita kolme 40 cm:n pituista lautaa vierekkäin ja yhdistä ne toisiinsa 27,5 cm:n pituisilla hyllytuilla. Tuet lähtevät etureunasta, takaosaan jää laudan paksuinen tila. Tarkista ristimitalla hyllytason suoruus ja kiinnitä hyllytuet kahdella ristikkäisellä ruuvilla jokaiseen lautaan.

 

Nosta hyllyt pystyyn hyllynkannat­timien päälle. Pidä hyllyjä suorassa kulmassa takaseinään nähden, poraa esi­reiät ja kiinnitä hylly neljällä ruuvilla hyllynkannattimeen.

 

Kallista hyllykkö kyljelleen. Aseta pitkä jalkarima viistoon hyllykön yli niin ylhäältä kuin alhaalta. Varmista hyllyjen suoruus suorakulmalla ja kiinnitä jalka­rima kahdella ruuvilla ensin ylä- ja alahyllyihin, sitten keskimmäisiin. Kiinnitä toinen jalka. Tue jalka ylhäältä takaseinään kiinnittämällä 30 cm:n pituinen rima kaksin ruuvein seinään ja jalkoihin.

 

Viimeistele hyllyt naulaamalla niiden etureunaan 40 cm:n pituiset peiterimat. Pidä puristimella apurimaa suorassa kulmassa seinään nähden ja sahaa jalan alaosasta ylimääräiset pois. Siisti samoin jalan yläpää ja poikkituki. Kiinnitä 40 cm:n pituiset vaakarimat hyllykön taa lattianrajaan ja yläreunaan. Käsittele lauta värittömällä puunsuojalla ja maalaa kahteen kertaan.

 

Jaa