Puutarhan vesiaihe – katso kuvat ja inspiroidu!

Jaa
Vesi tuo puutarhaan peilaavaa pintaa. Puutarhan vesiaihe voi olla pieni keraaminen malja, soliseva puro tai näyttävä suihkulähde.

Rakenna oma vesiputous. Kallioiselta tontilta voi löytyä puron paikka ihan luonnostaan. Kun tämän puutarhan kalliota puhdistettiin, siinä huomattiin hieno uoma. Uomaan kiinnitettiin muutama kivi, joilla saatiin aikaan putous. Pumppu kuljettaa veden altaan reunustan suihkulähdepatsaalle sekä ylös kalliolle putkea pitkin, josta se valuu putouksena alas muoviseen valmisaltaaseen.

Puutarhan vesiputous

 

Lumme on puutarhan helmi. Useimmat lumpeet tarvitsevat noin 40–70 sentin syvyisen vesitilan. Tarkista lajikkeen kasvusyvyys ja valitse sille tarpeeksi syvä, sisäpuolelta lasitettu ruukku. Reiätön ruukku on helpoin, mutta voit myös tukkia reiät viinipullon korkilla ja silikonilla.

Puutarhan vesiallas

 

Ylväs siperiankurjenmiekka sopii altaiden äärelle. Korkeat kukat muodostavat ylvään kontrastin heinämäiselle lehtimättäälle.

Siperiankurjenmiekka

 

Karppi-allas omaan pihaan. Jopa 80-senttisiksi kasvavat karpit tarvitsevat suuren altaan. Kala-altaiden syvyyden pitää olla vähintään 80 senttiä, mielellään enemmänkin, jotta allas ei jäädy talvella pohjaa myöten. Kala-altaissa pidetään talvellakin aukko jäässä, jotta lahokaasut haihtuvat ja vesi hapettuu.

karppi-allas puutarhaan

 

Kasvillisuus kruunaa altaan. Kuunliljoilla, kurjenmiekoilla, saniaisilla ja alppiruusuilla reunustettu puolivarjon vesiallas vaikuttaa luonnolliselta. Kivet kuuluvat altaan reunalle ja sammalkin saa rauhassa asettua niiden pinnalle.

puutarhan vesiaihe

 

Pienen pihan allas. Pieneenkin pihaan mahtuu soliseva suihkulähde. Keraaminen malja vettä suihkuttavan sammakkopatsaan kera on helppohoitoinen vaihtoehto, joka sopisi parvekkeellekin. Lintuja varten maljan pohjalle on asetettu muutamia kiviä, jotka myös peittävät pienen pumpun.

puutarhan suihkulähde

 

 

Teksti Johanna Vireaho, kuvat Sari Tammikari

Jaa