Karamelliomenahillo uunissa

Jaa
Herkullinen omenahillo valmistuu uunissa melkein itsestään. Laita samalla astianpesukone pyörittämään pisimmällä ohjelmalla purkit puhtaiksi ja kuumiksi.
Valmista omenahillo uunissa ja mausta kanelitangoilla.
Ainesosat
  • 2 ½ kg omenaa
  • 2 dl vettä
  • 1 kg hillosokeria
  • 3 dl fariinisokeria
  • 2–3 kanelitankoa
3 t 30 min
{
aktiivinen 30 min
passiivinen 3 t
Valmistusohje: 
Reseptistä tulee n. 3 ½–4 litraa omenahilloa
 
1. Kuori ja pilko omenat, 
poista siemenet.
 
2. Kaada omenat 7–10 litran kattilaan ja lisää vesi. Nosta kattila 200-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi.
 
3. Kun omenat ovat pehmenneet, soseuta ne halutessasi sauvasekoittimella. Lisää sokerit ja kanelitangot soseeseen. Sekoita tasaiseksi.
 
4. Nosta kattila takaisin 
uuniin. Anna kypsyä 
200 asteessa 2–2 ½ tuntia. Purkita omenahillo kuumiin tölkkeihin ja sulje heti puhtailla kansilla.

Suosittelemme myös näitä!

 

 

Arvioi: 
Average: 3.8 (6 votes)
Jaa

Kommentit (19)

Huh, mikä sokeripommi! Itse paloittelen/pehmennän omenat aivan pienessä määrässä vettä. Jos purkitan, sulatan sekaan vain vähän sokeria loppuvaiheessa. Jos pakastan, sokeria ei tarvita. On terveellisempää ja omenan itsensä makuista. Kannattaa vähentää sokerin syöntiä.

Sama pisti heti silmään. Kauhea määrä sokeria muutamaan omenakiloon. Jos on vielä makeahkoja omenia, kuka pystyy syömään tätä sokeritönkköä. Pilataan liialla makeudella omenan hieno aromi.

Tämähän on vain ohje, jokainen voi mukauttaa ohjetta oman makunsa mukaan. Diabeetikkona en käytä sokeria lainkaan makeutan sen ihan omilla niksellä.

Rasva pahinta diabeetikolle.

Olen samaa mieltä, aina voi sokeria vähentää ei maku siitä kärsi. Hyvä puolukka hillo syntyy kun puleen sankolliseen puolukoita lisää Pulumu sokeri paloja (määrällä ei väliä) sitten hämmennetään vimmatusti niin kauan että sokeripalat sulavat, ihanan värinen hillo joka syntyy ilman keittämistä, kannattaa kokeilla!

Olen samaa mieltä, aina voi sokeria vähentää ei maku siitä kärsi. Hyvä puolukka hillo syntyy kun puoleen sankolliseen puolukoita lisää Pulmu- sokeri paloja (määrällä ei väliä) sitten hämmennetään vimmatusti niin kauan että sokeripalat sulavat, ihanan värinen hillo joka syntyy ilman keittämistä, kannattaa kokeilla!

Sose ja hillo ovat kaksi eri asiaa, ja niille on omat käyttötarkoituksensa. Hilloa ei ole tapana vedellä suoraan lusikalla purkista ;). Tämä ohje on hillolle, jonka kuuluukin olla makeaa. Muutin kuitenkin ohjetta vielä enemmän mieleisekseni.

Vähensin sokerin määrää vastaamaan "normaalia" hillo-ohjetta, eli 1 kg sokeria ja 2,5 kg omenoita. Jotta sain hilloon karamellisoituneen maun, lisäsin ohjeen määrän mukaisesti fariinisokeria, mutta vastaavasti vähemmän hillosokeria. Sujautin mukaan myös halkaistun vaniljatangon.

Annoin hillon kypsyä 2,5 h, jolloin nestettä haihtui riittävästi ja koostumuksesta tuli varsin hyvä. Hillo muuttui jäähtyessään vielä paksummaksi, eikä eroa huomaa. Suosittelen kokeilemaan, ihana maku!

Omenahillo ei säily jos siihen ei pistä riittävästi sokeria ( kellarissa).
Jos pakastat,ei todellakaan kannata lisätä liikaa sokeria. Vain ripaus hedelmäsokeria.
Hillosokeri on hyvä säilyttäjä. Sokerista hilloa ei tietenkään syödä lusikkakaupalla.

Eijalla oikea kommentti tähän. Omenahillo on todella hyvää pakasteestakin. On siinä omaa sokeria riittävästi, ja sitähän voi lisätä sitten käyttötilanteessa. Poisottaminen on vähän vaikeampaa:-)

Omenahillo ja muutkin hillot säilyvät maakellarissa tai muussa kylmässä paikassa täysin ilman sokeria useamman vuoden, kunhan purkit ja kannet on käsitelty oikein ennen purkitusta ja tavara laitetaan purkkeihin kiehuvana.

En usko.

Käsittääkseni niin kauan kuin on tehty hilloja, eikä niitä ole pakastimessa säilötty, vaan viileässä, on ohjeena ollut puolet sokeria marjan/hedelmän määrästä. "Kauhea sokeri/kaloripommi" no kuka käski syödä purkillisen kerralla? Tai kokeile steviaa, niin ei oo niin paljoo kaloreita.
Toisekseen tässä uuniomppohillossa on ideana myös se että sokeri karamellisoituu uunissa ja tekee hillosta makeamman, hieman toffeisen.
Tein toisenlaisella ohjeella viime vuonna uuniomppohilloo ja hyvää tuli. Hillo on kaiken lisäksi kauniin kultaisen värinen.

sanoisin tätä "karkkihilloksi". varmasti hyvää ja taatusti terveellisempää kuin lisäaineilla kyllästetyt makeiset.

Muutanpa otsikon Karamelliomenahilloksi, niin kukaan ei luule, että tässä on ollut tarkoituskaan mitään terveyshilloa tahi pakastetta tehdä :). Kuten Katja tuossa edellä totesi "tässä uuniomppohillossa on ideana myös se että sokeri karamellisoituu uunissa ja tekee hillosta makeamman, hieman toffeisen". Se näkyy hyvin myös tuossa kuvassa. Tämä on herkkuhillo! t. Kotivinkin Henna-Kaisa

Kiitos hyvästä ohjeesta. Vetelen parikertaa kuussa letun päälle ihanaa ,makeaa karamellisoitunutta hilloa ja kermavaahtoa, hyvällä mielellä. Rakkaat rutisijat ja kaiken paheksujat kokonaisuus on ruokavaliossa ratkaiseva asia,ei yksittäinen silloin tällöin tapahtuva herkuttelu. Mutta jos haluaa syödä hapanta, vetistä "hilloa" niin siitä vaan se on ihan luvallista, jättäkää meidät hyvän ruuan ystävät rauhaan D

Testasin ja siitä tuli aivan mielettömän hyvää - vaimo ja äiti pisteet nousi :) Oliko muuten niin, että paloiteltuja omppuja tulisi olla se noin 2,5kg - kun paloittelin tuon verran kotimaisia omppuja niin jäljellä oli 1,8kg omppua itse hilloon? Onko hillo uunissa ilman kantta? Eikä edes mitenkään äklö makeeta. Kiitos reseptistä!

Tosi vaivaton tapa tehdä, ei tarvi sekoitella eikä ole pelkoa pohjaanpalamisesta. Sokerin määrää voi tietysti jonkun verran vähentääkin.... Olen myös raparperistä tehnyt hilloketta vastaavalla tavalla. Hyvää tuli. Hilloja meillä käytetään niin lättyjen, pannarien, jäätelön, puurojen,yms. lisukkeina tai esim. "Pappilan hätävaran" aineena, jopa marjarahkankin tekemiseen ihan vaihtelun vuoksi.... Ja leivän päällä _ etenkin ruisleipien, näkkärien.. ) erikoisesti omena- ja puolukkahillot ovat vertaansa vailla....

Erittäin maukasta tuli ja todellakin paljon , paljon parempaa kuin perinteisesti keitetty omenahillo!! =)

Pienen talouden itseoppinut kotikokkailijan omenahillo uunissa:
1 kg hapahkoja omenalohkoja ilman kotaa, 1 limetin mehu, 2 kanelitankoa, 400g hillosokeria ja 1 dl vettä Pyrex -vuokaan ja seos uuniin.....paiston loppuvaiheessa väri muuttuu ja omenasose saa karamelisen/toffeen maun. Fariinisokeri on ainakin ohjeessa tarpeeton.
Käytettäessä voi lisätä pieniä omenakuutioita joukkoon...näyttää kivalta leivän, juustokakun... päällä Ü