Ribsit grillissä – mahtavan mehevät korealaiset ribsit ja kaali-seesamislaw

Teksti: 
Kuvat: 
Jaa
Korianteria, chiliä ja ripaus sokeria. Herkulliset korealaiset ribsit haudutetaan uunissa ja käytetään lopuksi grillissä.
Ribsit grillissä. Korealaista chilitahnaa gochujangia saa isoista kaupoista. Voit korvata sen sambal oelekilla tai muulla chilikastikkeella.
4 annosta
Ainesosat
  • Korealaiset ribsit grillissä
  • 1 ½ kg ribsejä
  • ½ dl gochujang-chilitahnaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 tl seesamiöljyä
  • ½ tl suolaa
  • päälle tuoretta korianteria ja punaista chiliä
  • Kaali-seesamislaw
  • ½ dl seesaminsiemeniä
  • 1 pieni kiinankaali (n. 500 g)
  • 5 kevätsipulia
  • 3 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 tl soijakastiketta
  • (ripaus suolaa)
4 t 10 min
{
aktiivinen 25 min
passiivinen 3 t 45 min
Valmistusohje: 

Korealaiset ribsit

1. Poista ribseistä luupuolelta kalvo. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Sivele 2/3 marinadista ribsien pintaan.

2. Anna lihojen maustua huoneenlämmössä 30 minuuttia. Kääri lihat folioon ja paista 150-asteisessa uunissa 2–3 tuntia. (Pienemmille baby back ribseille riittää 2 t, lihaisampia spare ribsejä voi kypsentää pidempään.)

3. Sivele loput marinadista lihojen pintaan ja grillaa 8–10 minuuttia, kunnes pinta on rapea. Anna grillattujen ribsien levähtää hetki leikkuulaudalla ennen tarjoilua. Ripottele päälle tuoretta korianteria ja hienonnettua chiliä.

Kaali-seesamislaw

1. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat väriä. Anna jäähtyä.

2. Suikaloi kaali ja sipulit. Sekoita keskenään riisiviinietikka, seesamiöljy, sokeri, raastettu inkivääri ja soija. Lisää kastike kaalien ja sipulien joukkoon. Lisää ennen tarjoilua joukkoon paahdetut seesaminsiemenet.

Ribsit grillissä – alhaisessa lämmössä ja pitkään

KYLKI KYLJESSÄ
Usein ribseillä tarkoitetaan possun luista kylkipalaa, ”kylkiluurimpsua”, mutta ribsit voivat olla myös naudasta, lampaasta tai vaikka porosta. Yhteistä on huokeahko hinta ja sitkeähkö, maukas liha, joka vaatii pitkän kypsennyksen matalassa lämmössä. Possunribsit ovat tärkeä osa Pohjois-Amerikan eteläosien BBQ-kulttuuria, ja ne ovat myös runsaasti käytössä eri aasialaiskeittiöissä.

LIHATISKILLÄ
Tarjolla on yleensä kahdenkokoisia possunribsejä. Kyljen yläosan ”baby back ribsit” ovat n. 7–15 cm pitkiä. Alempaa leikattavat ”spare ribsit” ovat pidempiä, usein lihaisampia sekä huonommin saatavilla. Kotona tuore liha viihtyy jääkaapin kylmimmissä osissa. Pakastaakin ribsejä voi, mutta ei monta kuukautta: kylki on hyvin rasvainen ruhonosa.

KALVOSULKEISET
Poista ribseistä ensin luurivistön alapuolella oleva ohut ja sitkeä kalvo. Näin maut pääsevät paremmin lihaan. Ujuta ensin tylppäveitsenkärki lihan ja kalvokerroksen väliin, niin loppukalvo lähtee helpommin. Voit myös tehdä luupuolelle tihein välein viiltoja, joista rasva pääsee sulaessaan ulos.

UUNISSA, KATTILASSA JA GRILLISSÄ
BBQ-maisterit kypsentävät ribsit grillissä, alhaisessa lämmössä ja pitkään. Kokemattomamman grillaajan ribsit kuivahtavat herkästi. Mehukkuus säilyy, jos kypsennät ribsit ensin joko uunissa tai keittämällä ja vain viimeistelet ribsit grillissä suoralla, kovalla lämmöllä, jolloin pinnasta tulee täydellinen.

HIERO MAKUA
Ribsit maustetaan ensin raakana, jolloin niiden pintaan sivellään marinadi tai hierotaan kuiva mausteseos, rubi. Jos ribsit esikypsennetään keittämällä, liha saa makua maustetusta keitinlimestä. Tällöin osa lihan omasta mausta liukenee keitinveteen, mikä kannattaa huomioida liemen maustamisessa.

 

Arvioi: 
No votes yet
Jaa